Energieplein
de meierij

FAQ

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over de verduurzaming van uw bedrijf.  Iedere onderneming is anders en vraagt om een unieke aanpak. Energieplein de Meierij begeleid het hele traject, van advies tot uitvoering. 

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies op maat.

Waarom verduurzamen:

  1. Vergroot uw onafhankelijkheid: Zelf grip op energielevering
  2. Profiteer van subsidies: Energie-investeringssubsidies die nu verstrekt worden zijn hoog. Profiteer daarvan.
  3. Voldoe aan milieuwetgeving: Ondernemingen moeten aan steeds strengere maatregelen voldoen in verduurzaming. Zorg dat u bijblijft bij de landelijke wet- en regelgeving.
  4. Blijf klantgericht: klanten kijken steeds kritischer naar bedrijven die niet verduurzamen. Investeer in klantgericht duurzaamheid.

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 5 à 8 jaar. Na deze jaren hebt u de zonnepanelen terugverdiend. Bij een gemiddelde levensduur van een zonnepaneel van minimaal 20 jaar is de energie die u daarna opwekt dus pure winst

Energielabel verplicht voor bedrijfspanden
Een geldig energielabel voor je bedrijfspand is verplicht als je deze verkoopt of verhuurt. Ook bij de oplevering van een nieuw bedrijfspand is een energielabel verplicht.

De Inspectie Leefomgeving & Transport controleert hierop en heeft al meerdere boetes uitgeschreven aan bedrijven die niet aan de regel voldoen.
De verplichting geldt voor deze bedrijfspanden:

  • kantoren
  • onderwijspanden
  • publieke panden, zoals gemeentepanden en bibliotheken
  • horeca en logies, zoals restaurants en hotels
  • sportgebouwen
  • winkels

Voor industriële bedrijfspanden geldt de verplichting dus niet. Maar let goed op als je bijvoorbeeld ook een kantoor of showroom hebt. Voor die ruimtes is een energielabel wel verplicht, als deze groter zijn dan 50 m2.

Energielabel C verplicht voor kantoren
Voor kantoren groter dan 100 m2 is het sinds 1 januari 2023 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. De regel is streng. Want als je er niet aan voldoet, mag je je pand niet meer als kantoor gebruiken.

Er zijn uitzonderingen. Je hoeft niet aan de regel te voldoen als je minder dan 50% van je pand als kantoor gebruikt, als je pand een monument is of binnen 2 jaar gesloopt of getransformeerd wordt.

Verplichting energielabel zichtbaar ophangen
Bepaalde organisaties moeten het energielabel zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang of receptie. Dit geldt voor jou als deze drie voorwaarden voor je bedrijf gelden:

  • een energielabel is voor je bedrijf verplicht, bijvoorbeeld bij verkoop of verhuur van het gebouw
  • het gebruiksoppervlak is groter dan 250 m2
  • er komt regelmatig publiek

Voorbeelden zijn scholen, winkels, horeca, ziekenhuizen.

Ja dit kan. Uiteraard bij uw eigen bank maarr ook op basis van financial lease via één van onze partners.

Dit gaat vaak laagdrempelig en is mogelijk met looptijden van 36 tot 120 maanden. Op deze wijze is uw besparing op de energienota vaak groter dan het te betalen lease bedrag.
Wij vertellen u er graag meer over.

Mocht u kiezen voor het financieren van uw project via één van onze partners dan begeleiden wij u hier graag bij. U mag uiteraard ook direct met hen zaken doen.

Kiest u voor uw eigen bank dan kunnen wij daar helaas niet bij begeleiden.

Wilt u graag weten wat voor uw onderneming  van toepassing is en waartoe u verplicht bent?

Neem contact met ons op. Samen bekijken uw specifieke situatie en zorgen we voor een op maat gesneden advies.

Vraag vrijblijvend een
adviesgesprek aan

Scroll naar boven